Talent aanwerven via Bediende Internationale Handel en Logistiek (BIHL)
Logistiek bedrijf BDP is in volle groei. Daarom zoekt het regelmatig competente medewerkers. Hr-verantwoordelijke Kim Stoelen weet dat ex-cursisten van de LOGOS-opleiding Bediende Internationale Handel en Logistiek (BIHL) de juiste kennis en ingesteldheid hebben. Zo ook Loide Lima Alves en Wim Goetelen, ondertussen al enkele jaren aan de slag bij BDP.
BDP: talent aanwerven via Bediende Internationale Handel en Logistiek (BIHL)
Kim Stoelen: “Vooral bij de opstartfuncties is de motivatie van een werknemer belangrijk. Dat Loide en Wim de BIHL-opleiding succesvol afwerkten, zegt veel over hun inzet.”
De BIHL-opleiding is een samenwerking tussen LOGOS en de VDAB. Met een twintigtal edities is het een van de langstlopende in de sector. De cursisten worden in zes maanden klaargestoomd voor een job in de logistieke sector.
“Het hangt uiteraard ook af van wat een manager verwacht. Maar we weten dat BIHL-cursisten een goede basiskennis hebben en veel goesting hebben om te starten. We overwegen zeker nog kandidaten die de opleiding volgend.”
Kansen krijgen en grijpen
Loide legt een succesvol traject af. “Ik heb stage gelopen bij Levaco, een kleinschalig familiebedrijf in Deurne. Het leuke aan een kleinere firma is dat je het hele plaatje ziet. Ik werkte mee aan projecten van a tot z.” Tijdens haar stage wijst de VDAB-consulent haar op een vacature als administratief bediende bij BDP. “Dat ging heel vlot. Ik mocht meteen op gesprek komen, en de dag erna kreeg ik al groen licht. Nu werk ik er drie jaar.”
Verantwoordelijkheid en groeikansen
“Ik had een goede theoretische achtergrond dankzij BIHL. Zo was ik bijvoorbeeld vertrouwd met verschillende documenten. Ik begon als administratieve kracht. Na twee weken was ik al verantwoordelijk voor mijn eigen klanten. De opdrachten werden na een tijdje ingewikkelder. Van puur repetitief werk, bijvoorbeeld transportdocumenten invullen, evolueerde ik al snel naar douaneformulieren opstellen. Ondertussen zoek ik ook de beste transportopties voor mijn klanten. Kortom: als je verantwoordelijkheid toont, krijg je de kans om te groeien.”
Korte opleiding met werkgarantie
Wim Goetelen kan na een operatie het zware fysieke werk als arbeider niet meer aan. Hij wil zich omscholen en gaat op zoek naar een opleiding die bij hem past. Iets wat interessant is, beperkt in leertijd én met garantie op werk. De mogelijkheden: leerkracht lager onderwijs of een logistieke job. “Voor leerkracht moest ik nog drie jaar bijstuderen, voor BIHL maar zes maanden. De keuze was snel gemaakt.”
Wim werkt nu vier jaar voor BDP en schopte het al tot teammanager. “Ik werk op de importafdeling. Ik leid mijn team en deel taken uit aan mijn collega’s. De ingewikkelde dossiers belanden nog wel op mijn bureau. Bovendien neem ik dossiers over bij problemen of disputen. Het moeilijkste aan mijn job is dat ik zowel mijn klant als BDP tevreden moet houden. Ik wil het beste voor iedereen én wil dat het financiële plaatje klopt. Het leukste is mijn contact met verschillende medewerkers van het bedrijf. Zo praat ik het ene moment met de CEO en daarna met een uitvoerend medewerker. Uiteraard moet ik me dan telkens even aanpassen. Dat maakt de job boeiend.”
BIHL zorgt voor stevige basis
“Ik ben heel positief over de opleiding”, vertelt Wim. “De docenten werken allemaal in een bedrijf. Ze weten precies hoe het eraan toe gaat in de praktijk. En de passie voor hun vakgebied gaven ze aan ons door. Theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden maakte het interessant. Geen enkele opleiding bereidt je 100 procent voor op een job. In de praktijk gaat het er altijd anders aan toe dan tijdens een opleiding. En dat verschilt dan nog van bedrijf tot bedrijf, want elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken. Je leert het meeste bij on the job.”
“BIHL zorgt wel voor een stevige basis. Met deze opleiding en een dosis gezond verstand kun je een job in de logistiek zeker aan. Je hebt trouwens ook meteen je IMDG-codecertificaat (International Maritime Dangerous Goods-code) op zak. Een pluspunt voor veel werkgevers.”
Logistiek blijft evolueren
Wim ziet de logistiek meer evolueren naar 4PL (fourth party logistics). “Ik merk dat bedrijven nu al meer een beroep doen op een ‘vierde partij’, de expediteurs dus, om hun logistieke keten te optimaliseren. Van order over warehousing tot afvalbeheer en return. Alles zal uit handen worden gegeven aan externe forwarders.” Ook op het vlak van dataverzameling ziet hij nog veel mogelijkheden. “Als expeditiebedrijf moeten we nog meer informatie en data vergaren en onze expertise uitbreiden. Zo kunnen we strategisch meedenken met de klanten zodat ze kosten kunnen besparen en efficiënter werken”, besluit Wim.
Ook interesse in de werkzoekenden projecten van LOGOS? Bekijk de opties hier!
2/06/2020